Monday 5 January 2009

"Palestine" του Joe Sacco


Το κόμικ Palestine, δημιουργήθηκε από τον γεννημένο στην Μάλτα Αμερικάνο σχεδιαστή Joe Sacco που μεταξύ κάποιων μηνών του 1991 και 1992 τάχθηκε υπέρ των Παλαιστίνιων, φιλοξενήθηκε στα σπίτια τους και μαζί με τον φωτογράφο του, πολλές φορές με κίνδυνο την ζωή τους κατέγραψαν την ζωή και τον πόλεμο.

Το κόμικ που κέρδισε το βραβείο Eisner το 2001 για Καλύτερο Πρωτότυπο Εικονογραφημένο Βιβλίο, βρίσκεται στο ίδια κατηγορία των κόμικ αληθινών ιστορικών γεγονότων όπως το βραβευμένο Maus και Persepolis, αποτελώντας ακόμα μία μαρτυρία ενός παρανοϊκού πολέμου. Η γραφή του είναι πυκνή και λεπτομερής, το ίδιο και το σχέδιο που ταλαντεύεται ανάμεσα στην γελοιογραφία και στον ρεαλισμό.
"Χωρίς όμως να μεταφέρει "φωτογραφικά" τα όσα έζησε και μάλιστα καταφεύγοντας συχνά σε ένα ιδιότυπο καρτουνίστικο στιλ, είναι αξιοζήλευτη η ικανότητα του να τους παρουσιάζει όλους έτσι ώστε να είναι αδύνατο να κατηγορηθεί για ρατσισμό ή για στερεοτυπική απεικόνιση και ταυτόχρονα να μην υποκύψει στην παγίδα της ισοπεδωτικής πολιτικής ορθότητας που στο όνομα των "ίσων αποστάσεων" και μίας "ψευδεπίγραφης" αντικειμενικότητας ευνουχίζει τον καλλιτέχνη. Προς επίρρωση των παραπάνω αρκεί να παρατηρήσετε τον τρόπο που ο Σάκο σχεδιάζει τον ίδιο του τον εαυτό ως καρικατούρα, κάτι που αποφεύγει με συνέπεια και επιμονή για τα υπόλοιπα πρόσωπα που συναναστρέφεται." γράφει ο Γιάννης Κουκουλάς στον πρόλογο της ελληνικής έκδοσης του κόμικ (Εκδόσεις.Κ.Ψ.Μ.).

Αυτοπροσωπογραφία του Joe Sacco

1 comment:

ATHENA said...

ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ, ΚΑΙ ΜΑΓΚΙΑ ΤΟΥ ΤΟΥ ΣΑΚΚΟ!