Saturday 17 January 2009

"Ή αλλάζετε πορεία ή σας πυροβολούμε"

Είναι περίπου δύο τα ξημερώματα (Πέμπτη 15.1.09) και το καράβι «Αρίων» με ανθρωπιστική βοήθεια, γιατρούς, δημοσιογράφους και μέλη Κοινοβουλίων ευρωπαϊκών χωρών, συνεχίζει την πορεία του από Λάρνακα προς Γάζα.

Εχουμε διανύσει περίπου 100 μίλια και βρισκόμαστε στα διεθνή ύδατα στη Μεσόγειο θάλασσα. Μέσα στο καράβι βρισκόμαστε 21 άτομα μαζί με το πλήρωμα. Ξαφνικά το «Αρίων» δέχεται τα δυνατά φώτα προβολέων και 5 πολεμικά σκάφη του Ισραήλ μάς κυκλώνουν. Σε λίγη ώρα τα 5 πολεμικά πλοία γίνονται 7, τα οποία και μας προσεγγίζουν. Η θάλασσα, ταραγμένη από τα 6 και πλέον μποφόρ, κάνει πιο επικίνδυνη την πλεύση μας. Από τους ασυρμάτους των πολεμικών καραβιών του Ισραήλ έρχονται οι πρώτες προειδοποιητικές απειλές και ακολουθεί ο εξής διάλογος με τους υπεύθυνους της ανθρωπιστικής βοήθειας που βρίσκονται στη γέφυρα του καραβιού «Αρίων»:

Ισραήλ: «Σας προειδοποιούμε να μη συνεχίσετε την πορεία προς τη Γάζα και να επιστρέψετε στη Λάρνακα. Ακούει το «Αρίων»»;

«Αρίων»: «Μεταφέρουμε ανθρωπιστική βοήθεια και πρέπει να συνεχίσουμε την πορεία μας. Ακούει το Ισραήλ;»

Ισραήλ: «Απαγορεύεται να συνεχίσετε την πορεία σας, γίνονται στρατιωτικές επιχειρήσεις». (Βρισκόμαστε στα διεθνή ύδατα και 80 μίλια από τη Γάζα και απαγορεύεται να μας εμποδίσουν.)

«Αρίων»: «Βρισκόμαστε στα διεθνή ύδατα, είμαστε νόμιμοι και θα συνεχίσουμε την πορεία μας».

Ισραήλ: «Αν συνεχίσετε την πορεία προς Γάζα θα ανοίξουμε πυρ εναντίον σας». (Στο μεταξύ τα πολεμικά σκάφη όλο και στενεύουν τον κλοιό γύρω από το καράβι «Αρίων», που συνεχίζει την πορεία του παρά τις απειλές των πληρωμάτων του ισραηλινού στόλου.)

«Αρίων»: «Δεν είμαστε τρομοκράτες, δεν μεταφέρουμε όπλα. Είμαστε ανθρωπιστική βοήθεια και μεταφέρουμε 5 τόνους φάρμακα και άλλα είδη άμεσης ανάγκης για τα νοσοκομεία της Γάζας, όπου πεθαίνουν άμαχοι».

Ισραήλ: «Τελευταία προειδοποίηση: Ή αλλάζετε πορεία προς Λάρνακα ή σας πυροβολούμε τώρα. Το μήνυμα είναι σαφές, το καταλάβατε; Ανοίγουμε πυρ».

«Αρίων»: «Αυτό που κάνετε σε βάρος των ανθρώπων που πεθαίνουν στη Γάζα είναι εγκληματικό, παράνομο και άδικο. Θα σας απαντήσουμε σε 10 λεπτά. Παραβιάζετε το διεθνές δίκαιο».

Μετά από ολιγόλεπτη σύσκεψη στη γέφυρα του καραβιού «Αρίων», με επικεφαλής τον διοργανωτή της διεθνούς ανθρωπιστικής βοήθειας Βαγγέλη Πίσσια, αποφασίστηκε, για λόγους πλέον ασφαλείας του πλοίου, αλλά και των 21 επιβαινόντων, να αλλάξουμε πορεία. Στο μεταξύ, ένα από τα πολεμικά σκάφη τού Ισραήλ κατευθύνεται προς το «Αρίων» με πρόθεση να το διεμβολίσει, ενώ οι προβολείς μάς έχουν θαμπώσει από το δυνατό φως.

Τελικά, έπειτα από δίωρη διαπραγματευτική μάχη στα 110 μίλια από τη Λάρνακα, στα νερά της Μεσογείου, το καράβι «Αρίων» με την ανθρωπιστική βοήθεια, τους γιατρούς, τα μέλη Κοινοβουλίων ευρωπαϊκών χωρών και δημοσιογράφους, αναγκάζεται υπό την απειλή των όπλων του πολεμικού ναυτικού του Ισραήλ, να αλλάξει πορεία προς τη Λάρνακα. Επιχειρήσαμε να χαράξουμε πορεία προς Λίβανο ή Αίγυπτο, αλλά και πάλι μας εμπόδισαν τα πολεμικά σκάφη του Ισραήλ.

1 comment:

ATHENA said...

ΟΙ ΣΟΜΑΛΟΙ ΠΕΙΡΑΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟΙ ΛΕΜΕ!